«بسمه تعالی»
مدیریت علوی نیاز عصر جدید
مدیریت فرهنگی از دیدگاه قرآن و سنت
مسأله مدیریت یکی از مسائل پر اهمیت عصر حاضر و زندگی ماشینی میباشد؛ لذا دانستن این نکته که مدیر شایسته چه کسی است و باید چه ویژگیهایی داشته باشد، اهمیتی دو چندان پیدا کرده است و رعایت اهلیت در انتخاب افراد و واگذاری کارها، از مهمترین مسائل مدیریت است، یعنی فردی که قرار است مدیریت گروهی را بر عهده بگیرد، باید لیاقت و شایستگیهای لازم را جهت احراز آن مسئولیت دارا بوده و به اصطلاح اهلیت داشته باشد.
از آدم (ع) تا خاتم پیامبران حضرت محمد(ص) ما را به این نتیجه میرساند که سنت الهی چنین است که خداوند هیچ کس را جز بر اساس شایستگیها و اهلیتهای لازم، مسئولیتی نمیدهد و ما با الگوگیری از اصول و ویژگیهایی که قرآن کریم برای رهبر، و مدیر برشمرده است میتوانیم مدیرانی شایسته برای جامعهای شایسته انتخاب کنیم و به این ترتیب مسیر رشد و پیشرفت آن را هموار نماییم.
در قرآن کریم، ویژگیهای مدیران بیشتر در خلال توصیف شخصیت پیامبران و بیان تاریخ حیات پربار سیاسی و اجتماعی آنان شده است. با توجه به اینکه این ویژگیها میتواند بهترین معیارها در انتخاب و گزینش نمایندگان و مدیران باشد، به مواردی از آنها اشاره و سپس به اصل موضوع می پردازیم:
1- در جریان انتخاب طالوت از جانب پروردگار به عنوان زمامدار بنیاسرائیل به این گزینش اعتراض کرده، گفتند: «چگونه او بر ما حکومت کند، با این که ما شایستهتریم؛ او ثروت زیادی ندارد.» حال آنکه خداوند ملاک شایستگی او را این چنین بر میشمرد: «خداوند طالوت را بر شما برگزید و علم و قدرت جسمانی فراوان به او بخشید. خداوند ملکش را به هر که بخواهد، می بخشد و احسان خداوند وسیع و(از لیاقت افراد برای تصدی منصبها) آگاه است.
2- حضرت ابراهیم (ع) زمانی به مقام امامت و رهبری مردم رسید که به تربیت الهی آراسته شد و قدرت روحیاش در برابر دشواریها به کمال رسید. بیان لطیف قرآن درباره این انتخاب، این گونه است: «به خاطرآورید هنگامی که خداوند، ابراهیم را با وسایل گوناگونی آزمود، و او به خوبی از عهده این آزمایشها برآمد. خداوند به او فرمود: من تو را امام و پیشوای مردم قرار دادم.»
3- پس از برائت حضرت یوسف(ع) از هر اتهامی، عزیز مصر برای او جایگاه والایی در نظر میگیرد. ایشان پیشنهاد تصدی مقام خزانه داری را به عزیز میدهد و دلیل آن را نیز توانایی و آگاهی(مدیریت) بر این کار ذکر میکند. در واقع حضرت یوسف(ع) دلیل شایستگی خود را برخورداری از علم و درایت و نگهداری امانت میداند.
4- خداوند، پیامبر اسلام (ص) را دارنده «خلق عظیم» وصف فرموده است. و میفرماید: به برکت رحمت الهی، در برابر مردم نرم و مهربان شدی. و اگر خشن و سنگدل بودی، از اطراف تو پراکنده میشدند.
5- لیاقت، از ویژگیهای مهم مدیران الهی است که قرآن کریم آن را بر میشمرد. برای نمونه میتوان اقدام حضرت موسی(ع) در به کارگیری هارون (ع) را ذکر کرد. موسی(ع) پس از استعانت الهی، دو عنصر داشتن همکار و نیروی زبده و فصاحت را در انجام مأموریتهای محول شده مورد نظر قرار داد. بنابراین بهرهمندی از همکار لایق، یکی از نعمتهایی است که مدیر الهی باید پیش از همه با دعای خالصانه و تضرع از خداوند متعال بخواهد. نرم خویی و مهربانی و مدارا و تواضع توأم با محبت، ویژگیهای دیگری است که مدیر الهی باید برای مدیریت قلبها، فکرها و جان انسانها به کار گیرد.
آن چه از مجموع آیات مزبور به دست میآید، این است که در واگذاری امور به افراد، ملاکها و معیارهایی مدنظر بوده که به فراخور منصب و مقام، ممکن است از لحاظ مصداق متفاوت باشد. مثلاً وقتی سخن از جنگ و میدان نبرد است، برخورداری از قوای جسمی، فضیلت محسوب میشود؛ وقتی سخن از مأموریت پیامرسانی و تبلیغ است، فصاحت و قدرت بیان، برتری به حساب میآید؛ وقتی سخن از تصدی خزانهداری است، نگهبان و امین بودن فضیلت است که در کنار علم و دانش مطرح می شود.
بنابراین براساس فرازهای قرآن کریم، شاخصها و مؤلفههای قرآنی برای انتخاب مدیران و مسئولین را این گونه بیان می کنیم:
1- تربیت الهی؛ 2- توانایی علمی؛3- قدرت جسمی؛ 4- قدرت روحی و معنوی؛ 5-پایداری در برابر دشواریها؛ 6-دوری از ظلم و ستم؛ 7- سعه صدر و حفظ آرامش؛ 8- قدرت بیان؛ 9- امانت داری؛ 10- نرم خویی؛ 11- مدارا و مهربانی؛ 12- تواضع توأم با محبت؛ 13- رعایت اعتدال؛14- نظارت مداوم.
به امید آن که با بهرهگیری از توصیههای قرآن کریم، مدیران و نمایندگانی شایسته انتخاب نماییم.